Antioksidanti

Dobro je poznato da povećanim konzumiranjem voća i povrća smanjujemo rizik od raznih bolesti kao što su kancer, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Postoje mnogi razlozi za navedeno uključujući vitamine, minerale i vlakna koja voće i povrće sadrže. Osim navedenog naučno je dokazano da biljna hrana osim minerala i vitamina sadrži negdje između 5 – 10 000 sastojaka i da mnogi od njih imaju svojstvo antioksidanata. Mišljenje mnogih stručnjaka je da upravo oni utiču pozitivno na zdravlje.

Ali, šta je u stvari antioksidant? Rečeno jednostavno antioksidanti imaju mogućnost neutralisanja nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali su prirodni sekundarni proizvodi normalnih reakcija koje se dešavaju u našem tijelu iako se njihov sadržaj povećava uticajem brojnih faktora kao što su zagađenja, radijacija, pržena hrana, višak sunčevog zračenja itd. Oni izazivaju lančane štete: uništavaju naše ćelije, izazivaju poremećaj normalnih reakcija u našem tijelu, negativno utiču na imunološki sistem, ubrzavaju proces starenja, utiču na iniciranje kardiovaskularnih bolesti i kancera. Antioksidanti neutrališu dejstvo slobodnih radikala na pr. hrana koja sadrži vitamine A C i E, minerali cink i selen i mnoge biljne komponente kao što su karotenoidi, flavonoidi, antocijani, polifenoli i dr. Poseban primjer je likopen u paradajizu i resveratrol u pokožici crnog grožđa (u crnom vinu).

Hrana koja sadrži najviše antioksidanata

  • Fitonutrienti su prisutni u svakoj hrani, a navedena hrana je vaš najbolji izbor i trebali bi je uključiti u sopstvenu ishranu naročito ukoliko je moguće da je organskog porijekla.
  • Bobičasto voće: borovnica, malina, kupina, jagoda imaju visok sadržaj flavonoida zvanih antocijani i u odnosu na ostalu biljnu hranu imaju najveću antioksidantnu aktivnost.
  • Kupus, brokoli, karfiol, kelj imaju visok sadržaj glukosinolata – oni mogu usporiti tiroidnu funkciju. Takođe konzumiranje navedenog povrća je korisno kao prevencija od kancera.
  • Tamno zeleno, crveno i narandžasto povrće ima visok sadržaj flavonoida i karotenoida – moćne antioksidante koji su isto tako anti-inflamatorne, anti-alergijske, kolagen stabilizujuće, arterijski zaštitne supstance i smatra se da mogu sprečavati rast tumora.
  • Paradajiz i lubenice imaju visok sadržaj karotenoida likopena – antioksidanta korisnog u prevenciji i tretmanu kancera dojke i prostate.
  • Zeleni čaj i crno vino su bogati polifenolima koji štite od kancera, kardiovaskularnih bolesti i usporavaju starenje.
  • Crni i bijeli luk sadrže fitonutriente na bazi sumpora kao što je licin u bijelom luku čija je uloga poznata u detoksifikaciji, odstranjivanju teških metala, obnavljanje vezivnih tkiva i kardiovaskularnoj zaštiti.

Organski proizvodi i antioksidanti

Istraživanja su potvrdila veći sadržaj likopena u organskom paradajizu, flavonola u organskim jabukama, resveratrola u organskom crnom vinu, polifenola u organskom krompiru, breskvama, kruškama, borovnicama, jagodama i kukuruzu, zatim beta karotena i polifenola u organskom paradajizu.

U skladu sa ovim je i preporuka – konzumirajte organski uzgajano voće i porvće.