Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati predstavljaju za naše tijelo u pravom smislu riječi „pogonsko gorivo“. Biljke koriste sunčevu energiju kombinujući ugljenik, vodonik i kiseonik stvarajući šećer, skrob i celulozu različite forme ugljenih hidrata. Nakon toga mi jedemo biljke razlažući molekul ugljenih hidrata u jednostavnije molekule šećera – glukozu pri čemu se oslobađa sunčeva energija sadržana u njima, tako da bi mogli reći da svi imamo solarni pogon!

Imamo običaj da pri pomisli na ugljene hidrate direktno mislimo na hranu koja sadrži skrob kao što su hljeb, pasta ili krompiri iako se ugljeni hidrati (šećer, skrob i celuloza) nalaze u žitaricama, voću i povrću. ALI (ovo je važna činjenica) ne razlažu se svi ugljeni hidrati na glukozu (i tako energiju) istom brzinom. Otuda termin kompleksni ugljeni hidrati (sporo-razlagajući) i prosti ugljeni hidrati (brzo-razlagajući).

U ove druge spadaju šećer, med, slatkiši, bijeli hljeb, pirinač, pašta itd.

Sporo-razlagajući su: žitarice, povrće i svježe voće koji sadrže vlakna što sve zajedno doprinosi sporijem razlaganju šećera.

Prosti ugljeni hidrati snadbijevaju energijom koja se odmah oslobađa dok kompleksni obezbjeđuju energiju koja je trajnija.

Rafinisana hrana kao što je šećer, hrana koja sadrži šećer, bijeli hljeb, pirinač i pašta oskudijevaju u vitaminima i mineralima koji su potrebni našem organizmu. Njihovo stalno konzumiranje može dovesti do zdravstvenih problema iscrpljenosti funkcije nadbubrega i dijabetesa.

Hrana koja sadrži kompleksne ugljene hidrate – svježe voće, povrće, pasulj, žitarice, grahorice trebala bi da sadrži dvije trećine ili 70% totalnog unosa kalorija.

Da bi se ispravno hranili jedite četiri ili više malih obroka koje sačinjavaju žitarice, integralni hljeb i pašta. Jedite tri ili više malih obroka svježeg ili slabo kuvanog tamnog povrća, svježeg i korijenastog povrća (krompir, brokoli, spanać, paprike itd. Jedite tri ili više malih obroka svježeg voća kao i jedan obrok koji sadrži pasulj, bob, grašak, sočiva itd. svaki drugi dan.

Izbjegavajte šećer, hranu sa dodatim šećerom i prerađenu hranu. Na kraju pitanje: Šta je to mali obrok? Prosto rečeno to je obrok koji može stati u vašu šaku. Jedna jabuka, dva parčeta hleba, jedna šargarepa itd… tek da stvorite sliku o tome.